Barkarby ju-jutsuklubb är en engagerad, trevlig och etablerad klubb på norra sidan Stockholm med en familjär känsla.

Kamratandan är viktig för våra tränande som består av både vuxna, barn, nybörjare och graderade i alla åldrar och av bägge könen, så du kan alltid känna dig varmt välkommen till våra träningar. Klubben tränar den traditionella japanska skolan Hontai Yoshin Ryu Jujutsu, som förutom den vapenlösa träningen (yawara) också tränar med traditionella japanska vapen som bo-jutsu samt träningssvärd iai-to. Det kan jämföras med friidrott som tränar sjutkastning och slägga, nu inte längre som träning inför strid, eller västerländsk fäktning. Klubben utövar även modern självförsvars-jujutsu enligt den svenska skolan Jujutsukai. Klubben har en lång tradition av att träna och tävla i Jujutsu Duo, en modern uppvisningsform.

Vi tränar i Jakobsbergs sporthall, i B-hallen.  Hemsida för de klubbar som tränar Hontai Yoshin Ryu i Sverige  www.yawara.se 

Alla från 11 år och uppåt är välkomna! För närvarande är de separata barngrupperna vilande. Barn från mellanstadiet och äldre tränar parallellt med de vuxna. Vår avsikt är att starta en barngrupp för lågstadiet årskurserna 1-3 under vårterminen 2020. Under hösten erbjuds familje-jujutsu för föräldrar och barn i skolåren under några lördagar

ATT BÖRJA TRÄNA...

Kontakta Christer Ekman på 0704854749

eller maila: christer.ekman@gmail.com mer info: www.yawara.se

alt. Robert Johansson på 0702210193

Vi tränar i vita GI (kampsportsdräkter).

Som nybörjare duger långärmad tröja och

långbenta träningsbyxor bra. OBS utan metalldelar.

Vi tränar barfota. Ta med vattenflaska och tofflor.

Du kan träna gratis två gånger innan du bestämmer dig!

Varmt Välkommen!

INSTRUKTÖRER: Styrelsen presenteras separat och tre av dem är också aktiva som instruktörer. De är erfarna budoka och idrottare. Två andra instruktörer som måste framhållas är Sture Svahn, nidan i Jujutsukai och som tillsammans med Isabelle Sensei tävlade i Jujutsu Duo och tog ett VM-brons i lag 2018. Sture är en elitmotionär som deltar i långlopp på både cykel och skidor. Han var kvalificerad till cykelloppet Paris-Brest-Paris 2019. Det hålls var fjärde år där deltagarna skall cykla 120 mil under 90 timmar. I år höll det 60 mil men de svåra förhållandena och en förkylning satte stopp så nu gäller att kvalificera sig till 2023. Svinto Sjösten är en annan av klubbens verkliga klippor. Han är tillsammans med Isabelle en verklig klubbveteran. Dangraderad i Jujutsukai, med stor kärlek för vår saknade gamle vän Jan de Jongs stil. Han är brunbälte i Hontai Yoshin Ryu. Svinto byggde upp klubbens barnträning till en hög klass. Ett tag tränade alla fem i hans familj i klubben. Nu är det sonen David och Svinto San mest. Han fick dra ett mycket stort och tungt lass i klubben, vilket han länge gjorde med glädje. Sedan satte hälsan stopp och han behöver bygga upp den igen och ha tålamod med att det får ta sin tid. Vi andra är bara jätteglada att få se honom i dojon tillsammans med grabben. Då Christer började med jujutsu på 70-talet var det en utpräglad ungdomsrörelse. Nu har ungdomar sin plats, men verksamheten är för alla åldrar som behöver få träna på ett åldersadekvat sätt. Det är rätt fånigt med en 80-åring som försöker verka vara 30, eller en 40-åring som uppträder som en fjortis. Det kan 12-åringen få göra. Lite tokigt om 50-åringen uppför sig som 90 också. Allt har sin tid och vi idrottsledare måste bedriva en funktionell träning. När klubben drar igång barnträning igen så kan vi behöva Svintos råd. Koryu budo som jujutsu kan man träna från barnsben och hela livet ut om man är intresserad och livsomständigheterna tillåter det

AVGIFTER...

Medlemsavgift (ej tränande) 100:- / termin betalas av alla, även instruktörer och funktionärer

Barn (upp till 14 år) 500:- / termin

Vuxna 900:- / termin

Familjerabatt: 
Om tre eller fler i samma familj tränar 25% rabatt (på ovanstående priser)

Avgift skall vara betalad under september för höstterminen och senast under februari för vårterminen. Förseningsavgift kan förekomma, men vid betalningssvårigheter tala med kassören för en individuell betalningsplan. 

Värva en ny betalande medlem och få 100 kronor träningsrabatt den terminen

Plusgiro: 127 44 87-6

(Märk insättningen med namn, personnr, grad/grupp samt adress om möjligt)

Vad är ju-jutsu?

Budo är samlingsnamnet på de japanska kampsporterna och försvarsformerna med rötterna i shogunatet under Edo-perioden eller tidigare. Jujutsu är beteckningen för samurajernas vapenlösa försvarskonst, även kallad yawara. Ju-jutsu betyder mjuk teknik eller följsam konst. I Japan betraktas Jujutsu som koryu budo dvs. i stilar från gamla skolor startade före 1868. Den förste stora förnyaren av den gamla koryu budon var  omkring år 1900, Jigaro Kano Sensei. Han startade först Kano Jujutsu från några gamla skolor och de moderna västerländska jujutsustilar kommer nästan uteslutande från Kanos elever som förde det till Väst och här blev det tidigt väldigt populärt, men kom ofta att stavas på det koloniala sättet med ett eller flera i instoppat. Själv lämnade han sin jujutsu för att ur den utveckla en idrott som det också gick att tävla i, judo.

 Den största Jujutsustilen som tränas idag, jujutsukai är moderniserad och omarbetad för att passa det svenska samhället och vår lagstiftning om nödvärn. Den är en budoform som är mest inriktad på självförsvar, men samtidigt får man motion på köpet, som i vilken annan idrott som helst. Det är den moderna stil som tränas i klubben
Ju-jutsu kan också tränas på en mer avancerad nivå med mycket snabba och svåra tekniker. Det finns också tävlingar i Ju-jutsu. Sverige är en framgångsrik nation internationellt sett med ett flertal EM- och VM-medaljer. I nästan ingen svensk idrott har man i modern tid tagit så många internationella medaljer. I vår klubb framförallt i uppvisningsformen Jujutsu Duo. I Väst finns en fara att man fokuserar för mycket på styrka och kraft, vilket skadar smidigheten och finessen med jujutsu som den mjuka, smidiga och följsamma sättet. I Japan handlar det mer om att titta faran i vitögat, vilket bromsar den psykologiska tiden och ger bättre utrymme för snabba effektiva tekniker. 
Ju-jutsuträningen är omväxlande och rolig eftersom teknikinnehållet är väldigt brett.

Vi tränar t ex: frigöringar, nedläggningar, kast, bensvep, slag, sparkar, fasthållningar, transportgrepp m m (barnen tränar dock inte slag och sparkar). Vi använder olika färger på våra bälten för att skilja på elevernas kunskap och träningstid inom Ju-jutsu. Vi börjar med vitt bälte, sedan gult, orange, grönt, blått, brunt och slutligen svart bälte, som det finns 10 grader (dangrader). Jujutsukais stilchef är Hans Greger som har 10:e Dan rött bälte. Ju-jutsu introducerades i Sverige 1907 av Viking Cronholm. Den moderna Ju-jutsun som idrott började spridas i mitten av 1960-talet av bl.a. Kurt Durewall och Hans Greger. 

Ju-jutsu är en meningsfull träning för alla oavsett ålder och kön. Du lär dig ett effektivt självförsvar, får bättre koordination, blir smidigare och starkare samt får en större kroppsännedom, och inte minst många nya vänner. Våld skall inte mötas med våld utan med teknik, kunskap och smidighet. Intentionen är att stoppa våldet, hindra onda handlingar. Det är ett fritidsintresse du skall må bra av och känna glädje i.

Den grundläggande stil som tränas i Barkarbu Jujutsuklubb idag är Hontai Yoshin Ryu Jujutsu. Det är en levande och utvecklande japansk 1600-tals stil. Vår klubb är en av en handfulla klubbar i Sverige som är behöriga att få träna en traditionell japansk jujutsu-skola. Soke är i Japan beteckningen på ledaren, stormästaren för en traditionella skola som är bildad före 1868 (ofta betydligt äldre). Hontain Yoshin Ryus (HYR) 19:e Soke i rak linje är Kyoichi Munenori Inoue som leder den traditionella jujutsustil som tränas i vår klubb. Två av våra instruktörer och ledare är dangraderade av honom. Sverige ingår i den finska branschen som leds av Mikko Sahlinen och under-branschen här leds av Olle Borg, som ingår i Densho stilens högsta råd. I HYR så tränar man basic dvs. kihon och kata dvs. form eftersom det är försvarstekniker som ytterst syftar till att sätta fiender ur spel. Om de skulle utövas fritt och i randori skulle de vara skadliga och livsfarliga. Kata tränas på en grundläggande nivå, basic kata samt på avancerad nivå. Utanför Japan kan de två första kompetensnivåerna tränas, men de två högsta nivåerna undervisas bara i Japan vid So-honbu dojo i Imazu. Där förekommer mer tillämpningar av teknikerna, mentala aspekter och en djupare kulturell förankring i den japanska traditionen. Europachef är Stelvio Sciutto Sensei. Den första europe som valdes in i Nippon Kobudo Kyokai, en del av Budokan som står under japanska kulturministeriets tillsyn. I Japan betecknas ofta de moderna budoskolornas ledare för shihan. I de gamla skolorna finns också titlar som Kyoshi, Renshi m.fl. I Japan har lärare en mycket hög status och aktning och termen sensei betyder lärare (eller magister då den sägs till en enskild lärare) Titeln sägs och skrivs alltid efter namnet t.ex. Kanso sensei, aldrig före. I dojo och stilen är relationen mellan den äldre i tjänst eller i familjen gentemot den som kommer senare mycket viktigt. Den mellan Sempai och Kohai. Relationen kan finnas på en enkel nivå ungefär som mellan bekanta, men också på en djup livslång nivå som mellan en god mentor och dennes adept, en slags fadderskap. Ofta kan relationen till en sempai vara djupare än till en sensei. Även sempai och kohai sättsn efter namnet när det används. 

Historia

Ju-jutsuns historia börjar med den indiske buddhistmunken Daruma, som på 500-talet förde zen-buddhismen till Kina. Men de tekniker som ju-jutsun bygger på sattes i system och benämndes ju-jutsu långt senare, någon gång på 1600-talet, i Japan då samurajerna lärde sig använda tekniker utan vapen.
I Sverige har ju-jutsuns historia i hög grad präglats av Viking Cronholm, atleten som utbildats av Kanos elever under en ytterst begränsd tid. Han införde ju-jutsun till landet och gjorde sin första uppvisning 1905. Ett par intressanta artiklar om honom har skrivits av Jan Malmstedt bl.a. i boken Jujutsuns väg.